Augusztus 19. és 25. között vendégül láttul a testvértelepüléseink képsivelőit, összesen 50 főt. A projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében. Részletek alább. Még több kép a galériában!

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 50 állampolgár részvételével, akik közül 26 Csíkkozmási város/település (Románia), 24 Vaglio Serra-i város/település (Olaszország) stb. lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Daruszentmiklós (Magyarország) volt, 2013/08/19 és 2013/08/25 között

EU logo

 

Részletes leírás:

2013/08/19.-i nap a vendégek hosszú út után való fogadása és elhelyezésére volt szánva.

 

foto aug 20

 

2013/08/20.-i napon egy főleg gyerekeknek és fiatalok számára egy olyan szemináriumot tartottunk, hogy megértsék mit jelenthet számukra az EU.

Többek között arról is szó volt, hogy a polgárok mindennapi életébe hogyan illeszkedik be az EU.

Délután pedig a vendégek a helyi lakosokkal együtt részt vettek a Szent István Nemzeti Ünnepünkön a helyi hagyományok keretében (lásd. fényképek).

 

foto aug 20 2

 

2013/08/21.-i nap arra lett szánva, hogy egymás nemzetét jobban megismerhessük.

Mindegyik delegáció ismertetővel készült az EU-hoz való csatlakozásukról.

Ezt követően a projektről interjúk készültek a helyi újságnak.

A nap a Velencei-tó látogatásával zárult.

 

foto rajz

 

2013/08/22.-i nap témája, hogy milyen lehetőségeket nyújt az EU az önkormányzatok számára:

Egy szakember előadásában programokról hallhatunk, hogy hogyan lehetne érdekesebb és hasznosabb az Uniós testvértelepülések együttműködése a jövőben a kultúra, a fiatalok és az iskolákra vonatkozóan.

Délután Pécset látogattuk meg, mely a 2010-es év Kulturális Fővárosa volt.

 

2013/08/23.-i napon egy játék megvalósítása történt meg, amelyben a delegációk és a helyi lakosok vettek részt:

Mit jelent az EU polgárának az együttműködés?

A témáról színes alkotások készültek és azt követően ezeknek a megbeszélése történt.

Majd a helyi polgármester bemutatta az EU-s forrásokból ez idáig megvalósult projekteket a településen, amelyek lehetővé tették a saját önerő bevonásával az alapvető infrastrukturális fejlesztéseket(Pl.: A helyi önkormányzati óvoda napenergia felhasználó rendszere, lehetővé tette az intézmény teljes önállóságát az energia felhasználás szempontjából).

 

2013/08/24.-i nap a település falunapjára volt szánva.

Civil szervezetek és sok család a délelőtt folyamán helyi tradicionális ételeket készített a saját kezűleg felállított sátorok alatt, majd ezeket kínálták az érdeklődőknek.

A testvértelepülésekről érkezett családoknak lehetősége nyílt, hogy a saját országukból hozott hagyományos ételeket elkészítsék és megkóstoltassák a vendégekkel és a helyi lakosokkal.

A Falunap a barátság, a kultúra mélyebb megismerése örömének fényében telt.

Ez az ünnep lehetőséget adott a „Barátság asztal” színes és változatos megterítéséhez az olasz – romániai – magyar „szakácsok” segítségével.

2013/08/25 A hivatalos elköszönés napja, amely a Daruszentmiklósi Polgármesteri Hivatalban történt egy „mielőbbi viszontlátás” ceremónia keretében.

A FRAME 2 projekt és a benne levő programok lehetővé tették a testvértelepülések jövőbeni együttműködések terveinek alapjait.