Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesület projektje október végén zárul. Egyesületünk 2012-ben uniós támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program, TÁMOP-5.5.2-11/2 kódszámú „Az Önkéntesség elterjesztése” című pályázati kiíráson, amely az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt célja az önkéntesség népszerűsítése volt elsősorban Dunaújvárosban, Daruszentmiklóson és Nagykarácsonyban. A Dunaújvárosi Térségi Önkéntes Pont (www.hid-egyesulet.hu, Dunaújváros, Vasmű út 41.) és Mobil Pont mellett, Daruszentmiklóson, Nagykarácsonyban és még Dunaújvárosban is, egy-egy Mobil Önkéntes Pont működik. A projekt megvalósítása során 15 intézménnyel, szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást. Az együttműködő partnereinktől mind három településen nagyon sok támogatást, segítséget kaptunk.

A megvalósult önkéntes akciók sikerét, főként a dunaújvárosi Móra Ferenc, valamint a nagykarácsonyi és daruszentmiklósi általános iskolának köszönhetjük: Önkéntes Karácsony adománygyűjtéssel, nyáron az általános iskolákkal együttműködve valósult meg a Mit csinálsz önkéntesen? – akciósorozat is, valamint a Mesterségem címere néven futó akciók, amelynek során osztályfőnöki órák keretében különböző foglalkozásokat mutattak be az önkéntesek (fodrász, körzeti rendőr, védőnő, bolti eladó, stb.), ezzel is segítve a 7. osztályosok pályaválasztását.

Az önkéntesség szabályainak és lehetőségeinek megismerésére, több alkalommal csoportos és egyéni felkészítés volt a fogadó szervezetek és az önkéntesek részére is. A fogadó szervezeteknek Önkéntes Klubok keretében jogi felkészítésre és tapasztalatcserére is volt lehetőségük.
A projekt megvalósításában, eddig összességében 150 önkéntes, 4523,5 órában vett részt. Az önkéntesség népszerűsítésének köszönhetően, bízunk abban, hogy a továbbiakban az önkéntesek tudatosabban fogják településük, környezetük programjait támogatni, és a projektnek köszönhetően ezt már regisztrált formában tudják végezni. Ez különösen fontos lehet a tartós munkanélkülieknek, hiszen ez által a következő évben jogosulttá válhatnak az úgynevezett Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásra, melyet az illetékes Munkaügyi központon keresztül lehet igénybe venni. Végig kiemelkedő szerepet kapott a projektben a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációjának elősegítése, valamint az esélyegyenlőség támogatása is. A projekten belül segítséget nyújtottunk abban is, hogy a középiskolás diákokat, hogyan tudják helyben foglalkoztatni a kötelező közösségi szolgálat keretében, ami hasznos lehet a településnek és a helyi diákoknak egyaránt.
Az önkéntességet folyamatos sajtómegjelenéssel, valamint tíz Roadshow keretében is népszerűsítettük. Dunaújvárosban a Parázs Varázson és Esélyegyenlőségi napon, és a környékbeli települések falunapjain hívtuk fel a figyelmet az önkéntesség fontosságára.

A projekt Zárókonferenciája október 17-én 13:00 órakor (Dunaújváros, Semmelweis u. 5.) kerül megtartásra, ahol részletesen beszámolunk a projekt eredményeiről. A rendezvényre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A „HÍD” Egyesület és a projekt vezetősége köszönetét fejezi ki minden együttműködő fogadószervezetnek és önkéntesnek. Köszönjük, hogy partnereink voltak a projekt sikeres megvalósításában. Bízunk a hosszú távú együttműködésben, amihez, mi továbbra is biztosítjuk szakmai támogatásunkat.

Rohonczi Sándor                    Czakó Adrienn
„HÍD” Egyesület ügyvivője    „HÍD” Egyesület projektmenedzsere